Cum reglementările naționale în ceea ce privește reproducerea umană asistată sunt în mare parte insuficiente, de multe ori este util să verificăm reglementările internaționale incidente în cauză.
În România, Codul civil reglementează doar stabilirea filiației copilului născut în urmă acestui tip de intervenție, precum și limitarea intervenției doar pentru ipoteza terțului donator.
În acest sens, o deosebită importanță o prezintă Convenția pentru protecția drepturilor omului și a demnității ființei umane față de aplicațiile biologiei și medicinei, cunoscută drept Convenția de la Oviedo, precum și Protocolul adițional la aceasta, care stabilește princiipii directoare în ceea ce privește respectul și demnitatea, precum și integritatea ființei umane, în procedurile medicale la care este supusă ființa umană.
Care sunt regulile generale ce trebuie avute în vedere?
- O intervenţie în domeniul sănătăţii nu se poate efectua decât după ce persoana vizată şi-a dat consimţământul liber şi în cunoştinţă de cauză.
- Această persoană primeşte în prealabil informaţii adecvate în privinţa scopului şi naturii intervenţiei, precum şi în privinţa consecinţelor şi riscurilor.
- Persoana vizată poate în orice moment să îşi retragă în mod liber consimţământul.
De menționat este faptul că persoanele lipsite de capacitatea de a consimți se bucură de protecție sporită în ceea ce privește intervențiile medicale,
Astfel, de regulă, o intervenţie nu se poate efectua asupra unei persoane care nu are capacitatea de a consimţi, decât spre beneficiul său direct, iar când, conform legii, un minor nu are capacitatea de a consimţi la o intervenţie, aceasta nu se poate efectua fără autorizaţia reprezentantului său, a unei alte autorităţi sau a unei alte persoane ori instanţe desemnate prin lege. În mod similar se va proceda și în cazul majorului lipsit de discernământ din cauza unui handicap mintal, a unei boli sau a unui motiv similar.
Totodată, părerea minorului va fi luată în considerare ca un factor din ce în ce mai hotărâtor, în funcţie de vârsta şi de gradul său de maturitate.
EXCEPȚIE! Atunci când, datorită unei situaţii de urgenţă, nu se poate obţine consimţământul adecvat, se va putea proceda imediat la orice intervenţie indispensabilă din punct de vedere medical în folosul sănătăţii persoanei vizate.
În mod similar, vor fi luate în considerare dorinţele exprimate anterior cu privire la o intervenţie medicală de către un pacient care în momentul intervenţiei nu este într-o stare care să îi permită să îşi exprime voinţa.
Ce interdcții există?
- Orice formă de discriminare împotriva unei persoane pe motivul patrimoniului său genetic este interzisă;
- O intervenţie destinată să modifice genomul uman nu se poate face decât din motive preventive, diagnostice sau terapeutice şi numai dacă nu are drept scop introducerea unei modificări în genomul descendenţilor;
- Utilizarea tehnicilor de procreaţie asistată medical nu este admisă pentru alegerea sexului viitorului copil decât în scopul evitării unei boli ereditare grave legate de sex;
- Atunci când cercetarea pe embrioni in vitro este permisă de lege, aceasta va asigura o protecţie adecvată a embrionului;
- Este interzisă crearea de embrioni umani în scopuri de cercetare;
- Corpul uman şi părţile sale nu trebuie să fie în sine sursă de câştig financiar;
- Este interzisă orice intervenţie având drept scop crearea unei fiinţe umane genetic identice unei alte fiinţe umane vii sau moarte;
În cazul în care oricare dintre aceste reguli și interdicții, este încălcată, persoana care a suferit daune nejustificate de pe urma unei intervenții, are dreptul la o reparație echitabilă.
Nu în ultimul rând, Convenția de la Oviedo permite statelor semnatare, printre care și România, să asigure o protecție sporită în raport cu prevederile convenției.
Rămân multe viduri legislative în raport de complexitatea problematicii: situația mamelor surogat, intervenția între parteneri, cum se poziționează clinicile medicale raportat la aceste îngrijiri acordate.