Conferința „Dialogul Medic-Pacient”, ajunsă la a doua ediție, își propune să continue explorarea și îmbunătățirea comunicării dintre medici și pacienți, un aspect fundamental pentru asigurarea unei îngrijiri medicale de calitate și pentru consolidarea încrederii reciproce.
| Ediția de anul acesta își lărgește orizontul pentru a include și comunicarea diagnosticului oncologic, printre alte subiecte esențiale.
Conferința iși propune să scoată informarea pacientului dintr-un simplu formalism și să o aducă în prim planul construirii zonei de încredere.
Informarea pacientului reprezintă ghidarea acestuia astfel încat singur să cântărească riscurile și beneficiile tratamentului propus.
Cum se construiește zone de încredere? În primul rând prin cunoașterea și înțelegerea obiectivelor personale ale pacientului: ce așteptări are și cum percepe riscurile. În plus, trebuie soluționate așteptările false și ideile preconcepute.
Fără prezentarea riscurilor, încrederea nu se formează. Când așteptările pacientului sunt realiste, încrederea nu mai este o problemă.
Vom prezenta împreună harta nevoilor pacientului, trecând de la stadiul conștientizării, la cel al alegerii, al deciziei, al tratamentelor acceptate și ulterior vom vorbi despre loializare.
Conferința va reuni experți din domeniul medical și juridic pentru a aborda teme cum ar fi drepturile pacienților, responsabilitățile legale ale medicilor, și cele mai bune practici în comunicarea diagnosticului și a planurilor de tratament. Se va pune un accent deosebit pe dezvoltarea abilităților de comunicare care respectă atât cerințele etice, cât și pe cele legale, creând un cadru favorabil pentru prevenirea neînțelegerilor și a conflictelor.
Prin această conferință, ne propunem să aducem o contribuție valoroasă la îmbunătățirea practicilor în domeniul medical și la promovarea unei abordări centrate pe pacient, care să respecte nevoile și emoțiile tuturor celor implicați. Este o oportunitate de a aprofunda cunoștințele și de a îmbunătăți competențele necesare pentru a face față cu profesionalism și empatie provocărilor întâlnite în comunicarea medic-pacient.
Ne dorim ca acest eveniment să servească drept un forum pentru schimbul de idei și strategii juridice, contribuind la creșterea nivelului de conștientizare și de pregătire în rândul profesioniștilor din sănătate și din sfera juridică. Scopul este de a îmbunătăți înțelegerea complexităților juridice asociate cu comunicarea în contextul medical, promovând practici care să asigure atât protecția juridică a medicilor, cât și drepturile și bunăstarea pacienților.
Evenimentul este coordonat de către Av. Cătălina BORDIANU și Prof. Dr. Cora POP.
Dintre lectorii invitați: Simona ANGHEL – Procuror, Alina COMĂNESCU – Navigator de Pacienți, Simona RADU-RĂUȚĂ – Medic primar psihiatru, psihoterapeut, Codrin REBELEANU – Medic legist
Sursa: https://www.wolterskluwer.com/ro-ro/events/dialogul-medic-pacient-2024