fbpx

Cele mai des intalnite 5 situatii de malpraxis pentru medicii din Romania

Malpraxis, Resurse și articole utile

Medicii pot comite erori de investigatie, de tratament sau de etica. In calitate de medic ai anumite obligatii si responsabilitati impuse de etica medicala: de a nu face recomandari care nu tin de competenta ta, de a nu profesa cu depasirea specialitatii tale,  de a nu abandona pacientul pe parcursul unui tratament si nu numai.

Catalina Bordianu Calangiu, Partner Fondator al Casei de Avocatura Bordianu&Asociatii explica in textul de mai jos care sunt cele mai importante cinci situatii de malpraxis in ceea ce priveste actul medical, care sunt riscurile la care este expus medicul si cum isi poate alege un avocat bun care sa ii solutioneze situatia in cel mai profesionist mod posibil.

Lipsa consimtamantului

Pe primul loc in aceste greseli de etica medicala apreciez lipsa consimtamantului pacientului. Primordial in relatia medic – pacient este modul in care se realizeaza informarea. Pacientul trebuie informat temeinic si clar cu privire la posibilitatile de tratament, repercusiuni, tot ceea ce este necesar sa stie pentru a putea alege singur cum doreste sa procedeze pe mai departe. Trebuie sa cunoasca avantajele si dezavantajele fiecarui plan de tratament. Numai un pacient informat poate sa isi exprime un consimtamant valabil de a constitui ulterior o relatie intre medic si pacient.

 

Omisiunea si superficialitatea in intocmirea inscrisurilor medicale

Este foarte important ca ceea ce rezulta din actul medical sa fie mentinut, conservat pe un suport care permite reevaluare, permite analiza conduitei medicale dar nu numai din punct de vedere medical, ci si din punct de vedere al eticii medicale.

Incepand de la consimatamant, daca pacientul si-a exprimat consimtamantul, daca a fost informat temeinic, daca i s-a pus in vedere cand sa vina la control, daca s-a prezentat, daca nu s-a prezentat, in ce fel neprezentarea lui ti se datoreaza tie ca medic sau i se datoreaza lui si care este consecinta faptului ca aceasta relatie nu merge mai departe, totul trebuie consemnat astfel incat sa existe un istoric medical.

Este foarte importanta eliminarea superficialitatii, eliminarea variantei de a consemna pe scurt fara ca altcineva sa poata sa vina sa interpreteze sau sa reevalueze, trebuie conseemnat complet corect exact ce s-a intamplat in relatia medic – pacient.

Nerespectarea dreptului la confidentialitate.

Confidentialitatea este esenta relatiei medic pacient indiferent de ce specialitate vorbim. Tot ceea ce tine de corpul si de mintea noastra sunt protejate de un drept la viata privata, personala si atunci medicul are aceasta obligatie esentiala de a pastra ocnfodentiala relatia cu pacientul, astfel incat, indiferent de context, niciun detaliu nu trebuie facut public.

Intreg materialul il puteti citi AICI.

Articole recente