Am citit și am vazut în ultima vreme tot mai multe programe de formare profesională fundamentate pe ideea de experiență, experiența profesională, experiența locurilor fruntașe pe diferite piețe, a dimensiunilor și notorietății.
Experiența este o sursă formidabilă de învățătură, cu condiția să fie partajată în condiții reale de transparență, cu sinceritate și deschidere.
Este surprinzătoare discrepanța între ceea ce se predă la unele cursuri, dincolo de autoelogii, și la conduitele antreprenoriale reale ale aceleiași entități, ale acelorași persoane.
Când afli cum se face un lucru, când pui la punct o procedură internă, fie că este vorba despre resurse umane, fie că este vorba despre clienți, faci din asta un subiect de discuție cu ocazia discursului facilitat. Aceasta este resursa cea mai valoroasă în antreprenoriat.
Dar când ceea ce auzi că se predă, ceea ce se exprimă, este în disonanță cu ceea ce se întâmplă în compania formatoare, mesajul tău devine o glumă, iar oamenii vor ințelege că întâlnirea cu tine reprezintă o lecție despre cum nu vor să ajungă.
Bunele practici comerciale, buna-credință a angajatorului în relațiile de muncă, respectul libertății medicilor de a-și exercita profesia în cele mai libere forme, toate acestea sunt cele mai bune lecții de predat antreprenorului medical!
Antreprenorii medicali au nevoie de încurajare, de validare, de acceptarea emoțiilor lor, a perspectivelor lor, a conduitelor lor și mai ales a faptului că experiența LOR contează, și mai puțin a ta!
Schimbarea nu poate veni în lipsa acceptării și a altor puncte de vedere!
O las aici scrisă, să poata fi citită și recitită ori de câte ori li se va spune antreprenorilor medicali că nu vor reuși singuri, că este aproape imposibil să reușească, că drumul va fi extrem de anevoios!
Se poate să fie greu, însă profesia medicală este prin natura și esența sa LIBERĂ!
Cu inima și mintea deschise, facem din învățătură un #orizont!